سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سبک زندگی سالم با الگوی اسلامی- ایرانی
گروه آموزش بهداشت و ارتقاءسلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز 
قالب وبلاگ
خرید آسان

بدان که در اسلام، همسایه دارای حقوقی غیر از حقوق «اخوت اسلامی» است. هر حقی که یک مسلمان دارد، همسایه نیز دارد با این تفات که همسایگی، حقوقی اضافه بر حق «برادری اسلامی» دارد.

 «پیامبراکرم» (صلی الله علیه و آله) فرمود   :همسایگان سه دسته اند: همسایه ای که حق واحدی دارد، و همسایه ای که برای او دو حق است و همسایه ای که مستحق سه حق می باشد. همسایه ای که سه حق از آن اوست، همسایه ای مسلمان از خویشان است، پس برای او حق همسایگی و حق اسلام و حق فامیلی است. اما کسی که برای او دو حقّ است، همسایه ی مسلمان است، برای او حق همسایگی و حق اسلام می باشد. و همسایه ای که، برای او حقی واحد است، همسایه ی مشترک است.


اجمالاً حق همسایه آن است که به او اوّل سلام کنی، در صحبت با او زیاده روی نکنی، در امور داخلی او تجسّس ننمائی، به هنگام بیماری به عیادتش روی، در مصیبت او را تسلّی دهی، در عزاداری با او همکاری نمائی، در شادیش شاد باشی، درسرور همراهیش کنی. از لغزشهایش صرف نظر کنی و بر خانه اش نظر نیافکن، در ساختن دیوار خانه او را مضیقه مگذار، در جریان آب از ناودان خانه اش به او اعتراض مکن، از اینکه در کنار منزلش خاک و زباله ریخته بر او سخت مگیر. راه او را به داخل خانه تنگ مکن و به آنچه که به داخل خانه می برد، نظر میفکن. هر چه از عیوب او و خانواده اش متوجه می شوی، آن را بپوشان و چون گرفتاری برای او پیش آمد، دست او را بگیر و در نبودش مراقب خانه اش باش و به سخنانی که دیگران علیه او می گویند گوش مده، و چشمت را از خانواده ی او بپوشان. نظری به خدمتکارش نیانداز و با فرزندانش با زبانی مهربان سخن بگو و او را در امور دنیوی و اخروی که به آن بی توجه و جاهل است ارشاد نما .
این حقوق که مطرح شد، اضافه بر حقوق دو برادر مسلمان است که قبلاً بیان شد، و در حدیث نبوی است:
آیا حقوق همسایه را می دانید؟ اگر از تو کمک خواست او را یاری کنی؛ و اگر از تو قرض خواست، به او قرض دهی؛ و چنانچه تو را جویا شد آن را بازیابی؛ اگر مریض شد به عیادتش روی؛ اگر وفات نمود به تشییع جنازه اش بروی؛ اگر خیری به او رسید به او تبریک گوئی؛ اگر به او مصیبتی رسید او را تسلّی دهی؛ خانه ات را از خانه ی او بلندتر نگردانی که مانع وزش باد بر او شوی، مگر اینکه از اواجازه بگیری. چون میوه ای خریدی مقداری به او هدیه کنی و اگر این کار را نمی کنی، آن میوه را پنهانی به منزل ببر، و فرزندت را همراه میوه به بیرون نفرست که فرزند او آزرده شود. بوی غذایت او را نیازارد مگر اینکه مقداری برای او بفرستی. سپس فرمودند: آیا می دانید که حق همسایه چیست؟ به جان آن کسی که جانم در دست اوست به مقام «جار» کسی نمی رسد مگر آنکه خداوندی را رحمت نماید.     
«امام صادق» (علیه السلام) فرمودند:    خوش رفتاری با همسایه، روزی را زیاد می کند.

ایشان فرمودند: هر چهل خانه از جلو و پشت سر وراست و چپ بایکدیگر همسایه هستند. (اصول کافی ج 2، ص 669)
و نیز فرمودند: چون» بنیامین» نیز از دست «یعقوب» رفت عرض کرد: «بار پرورگارا آیا به من رحم نمی کنی؟ چشمم را که گرفتی و دو فرزندم را که بردی». پس خدای تبارک و تعالی به او وحی کرد: «که اگر من دو فرزندت را میرانده باشم (با این دعائی که کردی) آن دو را زنده خواهم کرد تا آنها گرد تو باشند ولی آیا به یاد داری آن گوسفندی را که سر بریدی و بریان کردی و خوردی و کسانی در همسایگی تو روزه بودند، چیزی از آن به آنان ندادی؟ و در روایت دیگر است: یعقوب» علیه السلام» پس از آن، همیشه از منزلش در هر چاشتگاه تا یک فرسنگی فریاد می زد: «هر کس غذا بخواهد به خانه ی «یعقوب» بیاید» و در شامگاه هم جار می زدند: «هر کس شام می خواهد نزد «یعقوب» بیاید.»


[ یکشنبه 92/9/24 ] [ 10:58 عصر ] [ گروه آموزش بهداشت و ارتقاءسلامت ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ

نویسندگان: دکتر محمد حسین کاوه(عضو هیئت علمی). دکتر مهین نظری(عضو هیئت علمی). دکتر لیلا قهرمانی(عضو هیئت علمی). مریم حسام پور(کارشناس گروه). لیلا مرادی(کارشناس گروه ).
لینک های ویژه
آرشیو مطالب
امکانات وب


بازدید امروز: 2
بازدید دیروز: 17
کل بازدیدها: 16687